Следвайте Гласове в ТелеграмРазходите за изплащане на американския държавен дълг надхвърриха 1

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРазходите за изплащане на американския държавен дълг надхвърриха 1
Коментари Харесай

Годишните лихви по обслужването на държавния дълг на САЩ надхвърлиха 1,000,000,000,000 долара

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Разходите за погашение на американския държавен дълг надхвърриха 1 трилион $ за 2023 година, което се дължи на високите лихвени проценти и рекордния дълг от 34 трилиона $.

През последното десетилетие лихвените заплащания по американския дълг са се нараснали повече от два пъти на фона на големите държавни разноски по време на пандемичната рецесия. Тъй като заплащанията по дълга не престават да нарастват, Бюджетната работа на Конгреса (CBO) заяви, че през тази година разноските за обслужване на дълга са надхвърлили разноските за защита за първи път в историята.

Тази графика демонстрира внезапното повишаване на заплащанията по дълга на Съединени американски щати въз основа на данни от Федералния запас

По-долу демонстрираме по какъв начин лихвените заплащания по дълга на Съединени американски щати нарастват с по-бърз ритъм, в сравнение с когато и да било в актуалната история:

При сегашните темпове държавният дълг на Съединени американски щати нараства със забележителните 1 трилион $ на всеки 100 дни, което се равнява на към 3,6 трилиона $ годишно.

С повишаването на държавния дълг заплащанията по дълга даже надвишават разноските за здравна помощ през 2023 година - един от най-големите държавни разноски. През предходната година Съединени американски щати са изразходвали приблизително по над 2 милиарда $ дневно за разноски за лихви. Ако продължим нататък, прогнозите са, че през идващото десетилетие държавното управление на Съединени американски щати ще похарчи исторически 12,4 трилиона $ за лихвени заплащания, което прави приблизително към 37 100 $ на американец.

Положението се утежнява от обстоятелството, че Съединени американски щати имат огромен недостиг, който през първите шест месеца на фискалната 2024 година възлиза на 1,1 трилиона $. Той се е ускорил заради 43% нарастване на разноските за обслужване на дълга, дружно с нарастването на разноските за защита с 31 милиарда $ по отношение на миналата година. Освен това главен принос за увеличението на недостига имаше и увеличението на финансирането на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите с 30 милиарда $ в светлината на районната банкова рецесия от предходната година.

Прогнозите са, че до 2034 година към 75% от нарастването на федералния недостиг ще се дължи на разноските за лихви.

Инфо: visualcapitalist.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР